ВЕСТИ - ЕПВ

Испитивање задовољства грађана јавним сервисима у Општини Врбас

КАКО СЕ ТРОШИ НОВАЦ ПОРЕСКИХ ОБВЕЗНИКА У ВРБАСУ?!

Јуче су волонтери Еколошког покрета Врбаса спровели Анкету грађана на Тргу Николе Пашића у Врбасу, на тему њиховог задовољства радом државних служби на територији Општине. Попричали смо са 80 грађана о њиховим личним утисцима и искуствима са државним чиновницима и видљивим утицајима локалних јавних сервиса на живот људи. Претходне недеље организовали смо припрему и обуку волонтера за ову, прилично сложену акцију, коју су они изванредно спровели!

ФОТО ГАЛЕРИЈА СА АКЦИЈЕ

Мали је проценат грађана који прате извештаје о раду државних органа и због њихове обимности а често и неразумљивости, информисање се своди на новинске сажетке и медијске хвалоспеве одговорних лица. Али задовољство корисника услуга и провидност токова новца пореских обвезника често су увијени у маглу искривљеног фокуса јавног информисања, које дуж невидљиве ограде обилази суштинска питања, као што су наменско трошење новца, мерљиву ефикасност рада, паралеле са приватним праксама, позиције у међународним статистикама... и коначно, ускраћује јавност за непристрасна жива искуства људи, који су налетели на бирократски проблем!

Поред потраге за мишљењем, нашом Анкетом желели смо мало да релаксирамо грађане и подсетимо их да су они власници новца којим се финансирају јавне услуге, да је свако питање о квалитету јавних сервиса легитимно, па чак и неопходно! Без редовног занимања грађана за крајње одредиште њиховог новца, носиоци извршне власти постају опуштени и комотни да га троше по свом нахођењу, чак до мере потпуне бахатости! Осећај постојања грађанске контроле створило би одговорну политичку елиту а њен изостанак, плодно тле за корупцију, деградацију друштвених вредности и пропадање друштва у целини.

Ево и сажетка мишљења грађана Врбаса о јавним сервисима у Општини Врбас.

Пребукираност азила за псе и поновно велико присуство паса луталица на улицама, приметно је изазвало незадовољство грађана радом Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду (ЈАЗИП), са једва пролазном оценом. Око 50%  грађана није могао да нађе оправданост постојања градских месних заједница. Грађани су углавном задовољни одржавањем главне улице у Врбасу од стране ЈКП Комуналац, али према периферији стање се нагло погоршава, што потврђује око 40% анкетираних. Дуг период чекања на заказани преглед код специјалисте у Општој болници, забрињава око 30% испитаника. Не одазивање општинске инспекције на позив и изостанак повратне информације о инспекцијском надзору, навело је такође 30% грађана. На, како рекоше, неправедан обрачун рачуна за грејање од стране ЈП Стандард, скренуло нам је пажњу око 20% грађана. Изостанак довољног броја активних шалтера у пословници ЕПС-а у периодима исплата пензија, приметило је такође 20% грађана, уз сугестију да је струја прескупа за просечни стандард људи.

И поред скромног броја испитаника, добили смо доста сугестија и идеја за побољшање рада јавних сервиса, попут, стерилизације паса луталица, мање компликованих процедура, јефтинијих услуга кроз рационализацију рада, љубазнијих шалтерских службеника кроз њихову јавну оцену, бржег одзива на захтеве грађана, веће пажње у заштити личних података, чешћег прегледа и промене поквареног јавног осветљења, боље повезаности јавних база података, мање промотивних и властољубивих а више критичних и реалинијих локалних медија, веће присутности комуналне инспекције на терену, боље комуналне инфраструктуре и квалитетнијег асфалта на путевима...

Финале анкете усмерили смо на склоност анкетираних да пријаве уочену злоупотребу службеног положаја и ненаменско трошење јавног новца, на чега су грађани углавном "устукнули", па смо их морали мало релаксирати и подсетити да је ово ипак анонимна анкета! Без обзира на то готово 30% не би пријавили нешто тако, уз изговор да у овој Држави не постоји ауторитет који би ефикасно решавао овакве ствари! Неколико анкетираних је чак благонаклоно гледало на евентуално постојање злоупотреба нижих службеника, уз опаску њиховог лошег материјалног положаја и још лошијих узора у "њиховим шефовима" који су недохватљиви правосуђу! Остали су се углавном опредељивали за књигу утисака, заштитника грађана и Агенцију за борбу против корупције а знатно мање за полицију, тужилаштво, председника републике, па чак и Еколошки порет.

Наш је утисак да су се грађани прво затекли, али потом и пријатно изненадили отвореношћу питања, па су се у већини случајева и сами отворили са својим искуствима у сучељавању са државним апаратом. Знајући да је ово ипак мали узорак испитаника, настојаћемо у наредном периоду да понављамо ову анкету, јер очигледно изазива добар ехо, поверење код људи и пружа нам јаснију слику задовољства и очекивања грађана, која ћемо јавно преносити одговорним лицима у јавним установама.

Спровођење анкете омогућено је реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net