ВЕСТИ - ЕПВ

Округли сто у Унији послодаваца Војводине - управљање опасним отпадом.

 

НЕМА ПРОБЛЕМА СА ОТПАДОМ, ВЕЋ СА ПАРАМА!

Данас смо на позив Уније послодаваца Војводине учествовали на јавном информисању послодаваца и заитересованих субјеката на тему "Управљање опасним отпадом - стање, могућности, изазови"! Скуп је отворио Станко Крстин, председник Уније а модерацију и информисање учесника спровела је стручна екипа из "Еко - Хемик" Нови Сад, на челу са Владимиром Бабићем, лиценцираним саветником за управљање хемикалијама. 

На скупу је присуствовало и двадесетак представника пословних оператера, који су са занимањем износили своје недоумице и проблеме са којима се суочавају у свом пословању. И поред уредног позива, како смо чули, на скуп се нису одазвали представници Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине.

Наша је намера била да оплеменимо своје ставове проблематиком опасног отпада пословног сектора, ради квалитетнијег сагледавања управљања опасним отпадом у Србији, посебно имајући у виду да се на јавним скуповима на којима учествујемо, ретко појављују представници пословних оператера. Без њих сви закључци остају недоречени а потом и одлуке остану несавршене и кратког даха.

Много је одговора дато на питања учесника а чули смо занимљиве и важне информације из ове области. Разговор нас је неизбежно одвео и до одлагања других врста отпада, рад комуналних предузећа и спремност грађана да дају свој допринос. Ево најважнијих утисака са скупа:

Огромна већина послодаваца жели свој опасни отпад да третира складно прописима али немају, да ли воље или времена да се довољно добро упознају са процедурама и тиме себи направе проблем!

У Србији, како смо чули, ипак постоје технички капацитети за прописан третман опасног отпада! Барем његовог већег дела (осим живе, малих батерија...). Листа оператера са дозволом за третман опасног отпада налази се на сајту Агенције за заштиту животне средине. Ресорно Министарство уредно издаје дозволе овим оператерима, па нам није јасно због чега наши званичници толико истичу недостатак домаћих капацитета за третман опасног отпада, када они постоје! Да ли се то опет отвара простор за стране мешетаре!?

Ако се кретање опасног отпада пријави како то, је ли, Закон налаже, Агенција може да га испрати у свим фазама и реагује на сваку аномалију! Пошто су познати и сви оператери који генеришу опасан отпад, који га покрећу у циљу његовог збрињавања, што је, како рекосмо, све под надзором институције, поставља се питање откуд толики отпад по њивама и луговима!

Проста логика нам каже да је управо надзор заказао а не пословни оператери! Неко је зажмурио кад није требао ни да трепне! Очигледно да ни ова област није имуна на корупцију а прст опет упиремо на инспекцију! И још једном сугеришемо Министарству да се примарно позабави унутрашњом контролом рада инспекцијских органа а тек потом кадровском допуном!

Ево још неких, могло би се рећи сервисних информација, које ће занимати јавност а које смо чули од медијатора скупа.

ОМВ пумпе, у оквиру своје кампање корпоративне одговорности, спремне су за преузимање малих батерија, које су изузетан проблем на сметлиштима и опасан отпад за чије збрињавање у иностранству би платили чак 25 евра по килограму. ОМВ је спреман да плати ту цену али чека тумачење Закона, који то иначе допушта, али у њиховој оправданој бојазни да се не насукају у нашим прописима, ваља имати потврду! Надамо се да ће Мишљење Министарства стићи што пре, како би се и наша организација укључила у ту кампању!

Фармацеутски отпад вероватно је један од највећих еколошких проблема у земљи који, као такав, егзистира највише из разлога што државне апотеке неће да га примају и поред покривености са свим прописима, дозволама и парама за финансирање целог поступка!? Зашто се то дешава? Неколико приватних апотека желе то да раде али захтевају једнак статус са државним у том послу! Зашто им се то не омогући!? Зар проблем није довољно набубрио?!

Нигде до сада на тематским скуповима нисмо чули да су 4400 сервиса највећи загађивачи у Србији (отпадна уља, мазива, опасна амбалажа... - гомила тачкица на мапи)! Ко се овим бави?! А примарна сепарација отпада по домаћинствима, како рече г. Бабић, могла би донети "еколошку револуцију" у Србији, као што се то десило у свим земљама Западне Европе! Али се и овим неко мора бавити и паре за то издвојити! "Не постоји проблем управљања отпадом у Србији, постоји само проблем са парама! - закључује г. Бабић. А ми знамо како се зелени динар троши у Србији, па нам се још једном стужило на нашу зелену перспективу!

Свакако сугеришемо послодавцима да више користе могућност оваквог информисања и саветодавних скупова у Унији послодаваца, где могу уштедети доста времена у проучавању ~14000 страна еколошких прописа а још толико нас чека за доношење, како би потом уштедели новац за казне изазване погрешним и површним тумачењем закона.

Одлазак на овај скуп омогућен је реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", којег реализујемо уз подршку програма CSOnnect, којег спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net