ВЕСТИ - ЕПВ

Обележен Светски дан вода са ђацима у Куцури

ЕКО ЧЕСМЕ - КАД ПРИВРЕМЕНО ПОСТАНЕ ТРАЈНО! 

Ове године Светски дан вода обележили смо у Куцури са ђацима о.ш. "Братство-јединство" уз комбиновану радионицу крај локалне еко-чесме и у школи. Тема Светског дана вода 2018. године је "Природа за воду", уз глобалну кампању "Одговор је у природи", уз проучавање природних решења за изазове с којима се суочавамо у 21. веку. Овогодишња тема истражује како можемо користити природу за побољшање квалитета воде.

СЛИКЕ СА РАДИОНИЦЕ

Глобално гледано, 70% воде се користи у пољопривредне сврхе (највише за наводњавање), 20% користи индустрија за производњу и добијање енергије, док се преостализ 10% користи у домаћинствима. Данас 2,1 милијарда људи живи без сигурен питке воде у кућама, што утиче на различите опасности (ризике) везане уз воду, попут поплава, суша или загађења самих вода. 

Једно од решења за ове ризике је садњастабала за надопуњавање шума, пошумљавање голети и поновно повезивање река с поплавним подручјима те обнаљање мочвара, које прочишћавају и филтрирају воду а могу послужити и за преусмеравање високих вода у превенцији поплава.

Локалну причу о води деци смо пренели на најважнијем пункту у селу - еко-чесми, која већини грађана Куцуре обезбеђује воду за пиће а у околностима забране употребе њихове чесмоваче за пиће и кување због повећаног присуства арсена.

Еко чесме постоје у свим насељеним местима Општине Врбас и редово их користе хиљаде љиди. Међутим, често су ове чесме на мети вандала који их руинирају или загађују славине. Колико смо свесни важности очувања нашх изворишта видели смо са овог поприлично руинираног објекта у Куцури, са већином неисправним чесмама (две од пет раде).

Колико смо спремни да научимо децу да кад' пију воду, никако не дирају славине, ни рукама, нити устима!? Хоћемо ли скренути пажњу месној заједници или чак полицији ако затекнемо неког вандала?! Па онда, колико су нам доступне анализе квалитета воде на еко-чесмама и да ли се редовно врше? На жалост, као много пута до сада, привремено решење је постало трајно, где су ризици израсли у последице, са којима се грађани свакодневно суочавају!

Колико често јавно предузеће тражи паралелну, контролну анализа ове есенцијалне супстанце за сваког човека? Да ли неко ради анализе чесмоваче по домаћинствима? Једно је водозахват а често сасвим друго цеви које воду спроводе до корисника! У каквом је стању цевовод и да ли постоји ризик по здравље корисника у дистрибуцији воде? Колико је јавно предузеће задужено за дистрибуцију воде транспарентно у свом раду а колико су грађани уопште заинтересовани за квалитет воде коју пију? Шта су грађани спремни да предузму да редовно добијају информације о квалитету воде коју пију? 

Колико је пијаћа вода приоритетна за решавање у буџету локалних самоуправа?! И поред вишеструког инсистирања У Општини Врбас да се поправе еко-чесме по селима, да се редовно одваја динар за њихово инвестиционо одржавање, нисмо добили потврдан одговор! Ни на ову животну тему локални челници немају превише слуха!

А где је флаширана вода? Да ли њен квалитет одговара ономе што су произвођачи истакли на својим декларацијама? Да ли то неко редовно проверава? И да ли постоји категоризација воде која се нуди по продавницама или су све једнако питке и здраве?! 

Данас смо покушали да створимо заинтересовану децу које ће, као активне чланове заједнице, између осталог, занимати квалитет воде коју пију и због чега ће скретати пажњу родитељима, наставницима и надлежним лицима на њено очување и евентуалну угроженост.

Ова радионица део је Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализујемо уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net