ВЕСТИ - ЕПВ

Захтев Општини за израду Плана пошумљавања

БЕЗ ШУМА У ВРБАСУ НА СВЕТСКИ ДАН ШУМА!

У пригоду Дана шума, Еколошки покрет Врбаса упутио је Захтев председнику Општине Врбас, Милану Глушцу, за покретање поступка израде Плана пошумљавања и озелењавања Општине Врбас. Пошумљавање и озелењавање је најбоља превенције ризика у борби против климатских промена, нарочито у "огољеној локалној средини" попут наше са једва 1% пошумљености. У наставку објављујемо интегрални Захтев.

 

ОПШТИНА ВРБАС

МИЛАН ГЛУШАЦ, ПРЕДСЕДНИК

ОДЕЉЕЊЕ УРБАНИЗМА, СТАМБЕНИХ ПОСЛОВА, ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ЕНЕРГЕТСКОГ МЕНАЏМЕНТА

ЗАХТЕВ

Поштовани!

Захтевамо хитно доношење Одлуке о покретању поступка израде Плана пошумљавања и озелењавања Општине Врбас.

Образложење:

Општина Врбас спада у групу општина у Војводини која има једва 1% пошумљености. Повећање површина и продуктивности шума један је од основних циљева Закона о шумама, Стратегији развоја шумарства РС, као и бројних других стратешких докумената.

Подсећамо Вас да План пошумљавања морамо донети и прилагодити могућим пројекцијама промене климе, јер ће шуме посађене данас живети у измењеним климатским условима у наредним деценијама, а складно потписаном Париском споразуму о промени климе, 2015. године.. Један од највећих изазова у будућности биће све учесталији екстремни временски догађаји (поплаве, суше, вејавице и сметови, таласи врућине, екстремно високе и ниске температуре). Ово ће захтевати примену нових достигнућа технике садње и неге садница након садње, избор врста и порекла репродуктивног материјала. Без нових шумских засада наш локал је брисани простор и отворени полигон за климатске турбуленције, које ће без сумње доносити изузетне безбедносне ризике.

Подсећамо Вас такође, да у нашој Општини постоји земљиште лошијег квалита (6. и 7. класа) а делом и гранична подручја у коришћењу између пољопривреде и шумарства (5. класа). Постоји несумњива потреба подизања пољозаштитних и ветрозаштитних појасева, затим зелених појасева дуж каналских водотокова у сарадњи са старатељем водотокова. Евидентна је потреба оснивања заштитних (имисионих) шумских засада у граничним зонама индустријских постројења и саобраћајница, те потреба сарадње са већим пословним оператерима и одржаваоцима путева. Па онда шумски појасеви око урбаних зона и озелењавање и постепена замена старог и болесног дрвећа у самим урбаним зонама и то дендро-материјалом који има високу декоративну вредност а у исто време прилагодљивост локалним климатским, геоморфолошким и педолошким условима.

Стога смо свесни да потребан квалитет планског документа може достићи само стручна установа, која има инердисциплинарни приступ и вишегодишње искуство на терену (попут Шумарског факултета из Београда).

Без планског документа тешко је доћи до бесплатног а квалитетног садног материјала доступног преко  покрајинских, републичких и међународних фондова, а имајући у виду да локални буџет већ дуго година није развојни!

Надамо се да ћете препознати важност и хитност израде Плана пошумљавања и озелењавања Општине Врбас, као једног од стратешких послова у очувању живота каквог познајемо!

Срдачан поздрав!

 

Ова активност део је Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализујемо уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net