ВЕСТИ - ЕПВ

Подршка еколошким активистима у Бачкој Тополи

БЕКСТВО ОД ЖИВОТА У СМРАДУ!

На позив удружења "За садашњост и будућност" из Бачке Тополе и њиховог председника Драгана Печурице, екипа Еколошког покрета Врбаса јуче је пружила подршку њиховом 42-ом месечном, протестном окупљању. Већ три ипо године у континуитету група еколошких ентузијаста из овог места, покушава да привуче пажњу јавности, ресорних и међународних институција и посебно Владе Србије на еколошки погром од стране неколико мањих и већих пословних оператера. 

СЛИКЕ СА ПРОТЕСТА

ВИДЕО КЛИП ЗАГАЂЕЊА КРИВАЈЕ

Неколико стотина притужби, пријава, дописа надлежним службама, апела, стална јавна окупљања... на жалост, није допринело да се надлежне државне службе и правосуђе у Србији помери с места и заштити грађане Бачке Тополе! Јуче смо показали нашој "браћи по оружју" да, иако су усамљени, нису и сами! Поред наше екипе скуп су подржали и активисти из Малог Иђоша, Ловћенца и Крушчића.

Колико ли по Србији има "усамљених бораца" који су устали против еколошког терора, индустријске похлепе и поткупљених државних службеника!? И док су изложени директним ударима моћника, они за које су заложили свој интегритет, завукли су се у мишје рупе и крај својих екрана деле "мудре мисли и коментаре"! Како нам је све то познато! Један је Косјерић!

Бачка Топола је мала паланка у срцу Бачке која трпи снажне демографске ударе, где је у последњих 15-так година изгубила око 30% свог становништва! Привреда ове Општине уопште није занемарљива. Постоје озбиљни пословни оператери, велики број мањих и средњих предузетника који упошљавају значајан број радно способних грађана! Дакле, и поред постојања радних места, људи одлазе! По речима локалног живља, ниске и често бедне зараде су озбиљан разлог, али једнако томе и живот у тескоби загађеног амбијента! Буђење и легање уз смрад, честа обољевања од најтежих болести и узалудност борбе против спреге локалне власти и моћних загађивача, многе грађане је натерала да своју срећу потраже на другом месту, с више разума!

Кроз Бачку Тополу пролази канализација која у себе прихвата атмосферску, фекалну и индустријску отпадну воду и испушта је, без икаквог третмана у Кривају, једину аутохтону војвођанску реку, која одатле престаје да постоји као чист ентитет а наставља као отворена канализација, са квалитетом воде четврте, пете класе, ванкласна! Запањујуће је да старатељи, "Воде Војводине" и надлежне институције, и поред алармантних анализа Завода за јавно здравље Војводине допуштају фармама да узимају из ње воду за наводњавање и то у дужини од 50 км, од Тополе до Турије и њеног ушћа у Велики бачки канал! 

И онда се запитамо какву храну једемо? Какав живот водимо и како га извесно можемо завршити?! - Превремено и у мукама! Чему, у овом случају, служи државни апарат? Која је његова сврха? Кога он штити и уређује? Какве то прописе спроводи и да ли их уопште спроводи?!

Грађани Сомбора, Суботице, Ћуприје, Врбаса... памте разорни смрад кафилерије без филтера! Ко то није осетио не може разумети сав очај грађана Бачке Тополе са живљењем уз Жибел! Ваздух, вода, земљиште - ништа није поштеђено! Од већих загађивача ту су још и сточна кланица МИ Топола, живинарска кланица Перутнина Птуј, депонија са сточном јамом, ливница и жито-комбинат, фабрика за прераду и депоновање житарица... све у насељу или непосредно крај насеља. Превише за ~11000 грађана! Превише и за много веће градове!

Бачка Топола је још једно место где су људи повређивани и где неправедно пате! Али који имају своје патриоте, због којих ћемо помагати и даље! Колико можемо, јер често ни себи не можемо помоћи! Али сада нас је више здружених, и бићемо јачи!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net