ВЕСТИ - ЕПВ

Откривен узрок и одговорни за загађење латералног канала Кула - Врбас

КУЛСКИ КОМУНАЛЦИ ИЗАЗВАЛИ ЕКОЛОШКУ ТРАГЕДИЈУ!

По записнику инспекције, десила се хаварија у Кули на канализационом воду, који је под притиском испиран, уз хемикалије за разлагање наталожених масноћа у цевима. Пукла је цев и 15 дана се изливала, прво у атмосферски, па онда у бочни латерални (дренажни) канал до Врбаса I-61. До тада чист канал, пун рибе, спржен је и уништено је све што је у њему било, у дужини 6,5 км. Одговорни за хаварију су из ЈКП "Комуналац" из Куле! Инспекција је наложила комуналцима хитне мере санације!

Хаварије се десе, али да трају 15 дана, сматрамо да је то чист немар са тешким последицама по природу а могуће и по здравље људи! 

Тужилаштву и полицији у Врбасу доставили смо копију Записника са инспекцијског надзора, којег је обавила Водна инспекција Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Записник је постао прилог нашој Кривичној пријави, која више није против НН лица, већ против одговорног лица у ЈКП "Комуналац" из Куле. Пратимо како ће инспекција даље поступати, у смислу подношења Прекршајне пријаве а нарочито Тужилаштво, којима је сада знатно олакшан истражни поступак!

Инспекција је ефикасно реаговала по нашој пријави, али је не можемо до краја похвалити, јер нам је ускратила информацију о инспекцијском надзору. До записника смо дошли приватним каналима! Зашто је инспекција затајила подносиоцу Пријаве налазе са терена, иако смо у самој Пријави захтевали информацију о њиховом поступању!?

Од Покрајинске инспекције за заштиту животне средине немамо никаквог еха, иако нам је познато да су и они обишли терен! Тајновитост у раду отвара простор за спекулације, чиме још више нестаје поверење грађана у државне службе! Стога грађани радије нама подносе пријаве и дојављују аномалије са терена, него онима који примају плату да их решавају!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net