ВЕСТИ - ЕПВ

Анкета у Врбасу о климатским промнама

КЛИМАТСКЕ, ИЛИ ИПАК САМО ЉУДСКЕ ПРОМЕНЕ

Јуче су волонтери Еколошког покрета Врбаса, чланови "зеленог тима" Гимназије "Жарко Зрењанин" и ССШ "4. јули", спровели у Центру Врбаса анкету на тему улоге појединца у адаптацији на климатске промене. Анкетирано је стотинак грађана, уз захвалност на њиховој доброј вољи и сусретљивости, са сврхом откривања њихове свести о климатским променама у њиховом амбијенту и спремности да дају лични допринос позитивним утицајима и адаптацији.

ФОТО ГАЛЕРИЈА (УСКОРО)

Анализом добијених резултата утврдили смо да ова група наших суграђана има поприлично зрело размишљање о овом глобалном феномену и његовом могућем утицају на личне животе. 

Незнатан број анкетирних изразио је неверицу у постојање такве врсте промена и нарочито у могућност да на њих човек има некакав утицај. Међутим, када смо их подсетили на штетне емисије из домаћинстава, саобраћаја и индустрије, ревидирали су мишљење ка ипак могућем људском немару према планети.  А чим неко штети, може, јел'те, и да то не ради или да исправља штету! 

Елем, анкета је ипак указала на готово јединствен став врбашана да измена климе може утицати на производњу хране! Да разбацивање и неправилно одлагање отпада има такође негативан утицај, те да је, уз оне емисије из из саобраћаја, фабричких, кућних и градских димњака, пуно тога на човеку. Природа дакле, узвраћа ударац, интензивнијим временским неприлима, чије последице утичу на сваког  човека! Када смо то тако заједно утврдили, људи су листом изразили забринутост за перспективу свога здравља и животне комоције! 

"Замка је поставена", па да видимо ко нам се упецао у финални део интервјуа! 

Грађанима смо понудили седам модела личног доприноса адаптацији и позитивном личном утицају на спречавању климатског куршлуса, да би им оставили простор за три, њима блиска да се определе.  Највећи број (70%) је изјавио да им је раздвајање искористљивог отпада у домаћинству и садња дрвећа где је год то могуће, најкомотније! 

Нешто мање њих (40%) се определило за узимање хране од познатог и поузданог произвођача и то на пијацама, затим у маркетима а ређе у био-продавницама. У истом проценту су спремни да користе енергент који мање или уопште не загађује ваздух! 20-так процената би узгајало храну на традиционалан начин и нашто мање органску храну, али ту је ипак код већине грађана био разлог пребивалиште у становима, без баште и окућнице!

20% анкетираних пријавило би уочено загађење инспекцији или еко покрету, док би се само 5% лично ангажовало у неком удружењу грађана или би посетило неки јавни догађај на ову тему!

Наша анкета је осмишљена да буде и мала едукација грађана, те осећамо да смо само лагано заталасали океан јавног неразумевања. Зато ћемо у наредном периоду оваква истраживања поставити у приоритет, посебно са нашим младим сарадницима из средњих школа, који су изванредно урадили посао и дошли до вредних сазнања, за њих саме али и за локалну самоуправу! 

Јучерашње искуство нам говори да се с грађанима мора много више директно разговарати! Да у њима постоји зрелост за позитивне промене у понашању и односу према животном амбијенту. Стога, локална самоуправа и јавно комунално предузеће што хитније треба да обезбеди услове за даље развијање система разврставања и прикупљања секундарне сировине по домаћинствима, имајући при томе у виду крајње критично стање локалног сметлишта!

Зелени динар у локалу мора делом обезбедити и бесплатне саднице за грађане! Пре тога морају се израдити квалитетни програми озелењавања, са упутствима и препорукама грађанима о погодним садницама, начину садње и одржавања! Активни чланови заједнице се стварају! Нема се времена чекати на њихово рођење! Клима се драстично мења а штеточине роје! Процес свакако мора бити и обрнут! Грађани више ни мало нису комотни да бирају своје заступнике, одговорна лица... ампутиране савести према природи! 

Ова активност део је кампање коју подржава Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net