ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица у Бачком Петровцу на тему важности заштите вода

"КОМШИЈСКЕ ВОДЕ СУ И НАШЕ ВОДЕ"!

Захваљујући дугогодишњем партнерству са еколошким удружењем "Зелени круг" из Бачког Петровца и њеним председником Јадранком Марчок, јуче смо гостовали у "Удружење петровачких жена" ("SPOLOK PETROVSKIH ŽIEN") са радионицом "Потенцијали и заштита вода у Војводини".

 ФОТО ГАЛЕРИЈА

Потпуно смо били затечени високим нивоом организованости овог узорног удружења, које негује националну традицију словака, безмало 96 година (од 1921.). Хуманитарни рад, израда рукотворина са националним мотивима, сарадња са другим удружењима, сајамске манифестације, прекогранична сарадња, културни догађаји... само су неки од широког спектра активности које ове жене реализују, уз разумевање и респект своје локалне заједнице. То је једна од ретких цивилних организација која има сталну музејску поставку са сувенирницом, уз богат садржај етно мотива из живота словака кроз историју, на овом подручју!

Елем, уз малу увертиру и анимацију о важности заштите и потенцијалима вода у Војводини, осврнули смо се на ситуацију у локалу и могућностима позитивног цивилног утицаја на овај сегмент животне средине. Врло брзо је утврђено да жене познају стање боље него што су мислиле, и да је оно зрело за мало одвајање енергије у овом смеру, иако баш није у програмским циљевима њиховог рада!

Вода је есенцијална супстанца за сваког човека, те нико не може бити равнодушан на њену угроженост! Посебну одговорност имају организације које су својим квалитетним резултатима завредили поштовање заједнице, без обрзира чиме се баве и колико је то блиско њиховим примарним циљевима. Питања се константно морају постављати надлежним службама и одговорним људима! На жалост, одговорнима је често битно "ко питање поставља и да ли постоји последица ако му одговор буде ускраћен"! Овим женама није добро ускратити одговор!

Шта се дешава са мојим здрављем и здрављем моје деце, ако деценију кувам са водом с моје чесме? Зашто се анализира квалитет воде на водозахвату а не чини то и случајним узорком по кућама? У каквом је стању водоводна мрежа? Зашто немам прикључак на канализацију? Шта и кога све трујем ако се прикључим на канализацију која се директно, без пречиштавања улива у канал? Да ли је риба у том каналу јестива? Где могу да прочитам анализу квалитета те рибе, коју ми комшија нуди на пијаци? И колико често се то ради? Зашто еко-чесма нема огласну таблу на којој се истичу анализе квалитета воде на њој? Колико новца од накнаде за одводњавање треба сваке године да се врати у Општину? Шта је направљено са тим парама...?

Па онда и оне мало блаже теме! Зашто обала канала није уређена? Зашто нема пешачке и бициклистичке стазе, спортско рекреативних садржаја? Зашто нема више прилаза и излаза из канала за чамце? Привезишта, купалишта, зимовника за чамце, чесми, инфо табли...?

Лепши, кваилтетнији и комотнији живот грађанима неће доћи ако се то препусти само политичарима на вољу! Без грађанске иницијативе, утисак је увек да људима није стало! Па ако није, онда ће политика у име њихово наставити да доноси одлуке, које често немају пуно везе са корисницима! Али то тада пасивни грађани нису ни заслужили!

Ова активност подржана је од стране Министарства заштите животне средине и Општине Врбас.

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net