ВЕСТИ - ЕПВ

Комбинована радионица о здравим стиловима живота у ОШ "ПП Његош" у Врбасу

ЕПВ УЗ ДВЕ БОГИЊЕ - АТЕНУ И ЕУРИДИКУ!

У партнерству са два удружења жена из Врбаса, "Атена" и "Еуридика", јуче смо организовали радионицу на тему "Исхране и физичке активности у функцији здравља" у ОШ "ПП Његош" у Врбасу. Руководство школе, на челу са вд директором Биљаном Рашковић, пружило је техничку подршку организацији скупа.

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Иначе, наш нови партнер "Атена", удружење на чијем је челу Тамара Миљанић, у свом фокусу рада има оснаживање жена и родну равноправност, хуманитарни рад, едукацију о превенцији малигних оболења... Окупљају значајан број жена из Општине Врбас и до сада су организовали мноштво предавања, радионица и других активности, како за своје чланство, тако и за све заинтересоване грађане. 

Радионицу смо усмерили на добре и лоше навике у набавци хране, припреми и конзумацији. Затим на утицај лоше исхране на здравствено стање организма и значај балансиране исхране. Посебно смо се осврнули на примарни значај исхране у примени корективних мера у здрављу и естетском изгледу у односу на физичку активност. Редовна и квалитетна физичка активност јесте неопходна али није и довољна за резултат, без вођења рачуна о исхрани! 

Већина жена, радионичара, поделила је своја искуства са аудиторијумом о својим навикама и проблемима у исхрани и здрављу с којима се носе у животу! Несумњиво је створена позитивна енергија за коју се надамо да ће покренути многе жене да учине нешто позитивно са собом!

По завршетку радионице део учесница прикључио се тренингу спортског друштва "Еуридика", да мало проциркулише и осети "благодети" лаганог физичког напора! Такође су се увериле у стање и физичке способности вишегодишњих вежбача, чија основна физичка спрема може да се пореди са најквалитетнијим спортистима! А потом смо се сви окрепили уз здраве грицке!

Приметили смо да готово ни једна промотивна кампања здравих стилова живота, које пропагирају бављење спортом и рекреацијом у сврху здравља, доброг изгледа и осећаја, не наговештава напоре с којима ће се сусрести особе које се приме на њихов позив! Неприпремљеност на континуирани физички напор, који једино може довести до резултата, често доводи до одустајања од вежби. Суочавање са болом у мишићима брзо је отрежњење за већину почетника! Истрајност, упорност, одлучност, мотивисаност... квалитети су које ипак не поседује огромна већина грађана демотивисана свакодневним тешким животом, али исто тако и велики је удео оних уљуљканих комоцијом топлог дома, који слободно време користе пред екранима, у хоризонтали уз, наравно, грицкалице!

Као и у већини случајева, и овде је систем заказао! Ад хок промотивне кампање имају ограничени домет, брзо се истопе и изгубе ефекат. Рад на здравим стиловима живота превенција је здравља грађана, и једнако је важна заштити животног амбијента! О јавном здрављу пуно се прича а мало у њега улаже! 

Србија је земља која на последице (здравство) издваја 10,3% БДП, што је 30 до 50 пута више него на превентиву заједно из обе ове области којима се бавимо! Новца дакле има, само осећаја потребе за бициклистичким и пешачким стазама, нема! За доступне спортске објекте са стручним и бесплатним надзором (којег држава плаћа), такође нема! Укорењено је у нас схватање да је спорт за децу и младе, а када дођеш у неке озбиљније године, непристојно је "ђипати се", већ се смири и чекај свој крај! Е неће моћи - ни ово без борбе! 

Радионица је подржана од стране Министарства заштите животне средине и Општине Врбас.

 

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net