ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица у ССШ "4. јули" у Врбасу на тему енергетске ефикасности

НА МИЛИОСТ МОНОПОЛИМА!

Данас смо одржали мултимедијалну радионицу за ученике ССШ "4. јули" у Врбасу на тему енергетске ефикасности у домаћинствима и могући цивилни утицај на енергетске политике државе. Максималну сусретљивост и подршку организацији радионице добили смо од руководства школе и нарочито предметних наставника Јелене Шабановић Недић и Златка Габрића.

 

Уз мало анкетирање и разговор са радионичарима о начину грејања и врсти енергента у својим кућама, изолацији, врсти осветљења, старости ел. уређаја... утврдили смо да се 90% ученика греје на угаљ и дрва, пар њих је прикључено на даљинско грејање а само једно домаћинство користи пелет. О старости уређаја, наравно нису имали појма! Зашто је потребно водити рачуна о исправности ел. уређаја, посебно енергетских и каква је ту веза са здрављем и болести! Зашто је у многим домаћинствима кућни ваздух ризичнији по здравље од Великог бачког канала и депоније и свега што помињемо као еколошке ризике спољног амбијента!?

 

Штедљиве сијалице су препознали, али разлику између ЦФЛ и ЛЕД нису знали (осим визуелне). Зашто нове технологије не треба баш увек безрезервно прихватати и како штедљиве сијалице не морају бити уштеда баш на сваком сијаличном месту!? Шта су то енергетски разреди, енергетски пасоши итд...

Уз ову малу увертиру покушали смо уметнути потребу деци за укључивање у размишљање о мерама енергетске ефикасности у својим породицама, посебно предочавајући им могуће користи по квалитет њиховог живота и живота њихове фамилије!

Други део нашег дружења провели смо уз спољне ризике и улози државе у спровођењу енергетских политика које се манифестују директно по кућни буџет! Зашто елементарне непогоде могу бити стресне за набавку енергената!? Како то увозни енергент може у Србији да изазове поремећаје у снабдевању без домаћег утицаја! Шта су то стратешке резерве енергената? Да ли имамо алтернативне изворе енергије и у којој мери они могу покрити домаће потребе? Да ли постоје саветодавне службе при општинама или ЕПС-у за енергетску ефикасност у домаћинствима? Колико се ова важна тема провлачи у школама? Да ли су продавци беле технике и огрева, у ствари највећи енергетски саветници у Србији!?

Поменули смо наравно и Канцеларију за енергетски менаџмент Општине Врбас, лидера у спровођењу локалне политике енергетске ефикасности у Србији! Али њихови резултати везани су за јавне зграде, док огромно знање и искуство ове екипе још увек није ефектуирало кроз услуге грађанима! 

Србија "одржава и негује монопол у сектору енергетике", кршећи многе међународне споразуме потписане у минулом периоду, што поскупљује живот свих грађана и нарочито сектора производње! Наша земља школски је пример потенцијала уштеда, као највећег егергетског ресурса! Финансијске и еколошке штете од великих привилегованих енергетских система - ЕПС-а и НИС-а, мере се стотинама милиона евра! Имајући у виду њихов огроман утицај на владајуће структуре, не можемо у овој кључној области скоро очекивати конкретније помаке! Нити наше обавезе према ЕУ не уливају нам оптимизам! Интересне копче крупног капитала и политике овде су исувише су јаке!

Организацију радионице помогли су Министарство заштите животне средине и Општина Врбас.

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net