ВЕСТИ - ЕПВ

Округли сто у Врбасу на тему циркуларне економије

У ПОТРАЗИ ЗА РАЗУМОМ И ЗЕЛЕНОМ ЕКОНОМИЈОМ!

Еколошки покрет Врбаса уз техничку подршку Општинске управе, организовао је Округли сто у скупштинској сали локалног парламента, под називом "Екологија и економија - руку под руку"! У присуству представника највећих пословних оператера у Врбасу, јавних предузећа, удружења грађана и ђачког парламента Гимназије "Жарко Зрењанин" и ССШ "4. јули" у Врбасу, разговарало се о циркуларној економији или економија без отпада. 

ФОТО ГАЛЕРИЈА СА СКУПА

Уводничар и посебни гост састанка био је Синиша Митровић, директор Центра за циркуларну економију у Београду, који послује у оквирима Привредне коморе Србије. Испред Општинског већа скуп је поздравио и активно испратио Маријан Мијановић. Предавачи и презентери били су Славиша Божовић испред ЈКП "Комуналац" Врбас, Тања Миљанић, Индустрија меса Карнекс и Радован Кривокапић, "Миротин енерго" и пп "Сава Ковачевић" из Врбаса. 

Допринос укупној слици локалних потенцијала у збрињавању отпада, дали су Синиша Вујовић из водопривредног друштва "Бачка" из Врбаса, Имре Гшвенг, ЈВП Воде Војводине, Златко Антић, Јавна агенција за зоохигијену и пољопривреду (ЈАЗИП), затим представници Канцеларије за локални економски развој, Одељења за урбанизам и комуналне послове и Фабрике уља и биљних масти "Витал". Ту су били и наши верни партнери из спортског удружења "Младост" у Врбасу.

Уводно предавање г. Митровића обогатило нас је спознајама о монументалним глупостима које као друштво и држава чинимо против себе и свог интереса да живимо пристојним животом у безбедном и чистом амбијенту! Океан потенцијала који нас нестрпљиво мами да смочимо ноге оковане незнањем и неразумевањем а којим већ дуго и безбрижно плове, чини нам се, много мудрије нације од нас самих! Мудрије, не и паметније! Али џаба нам памет кад је усмеравамо на неважне ствари! На пример:

За здравство тј. болест издвајамо 10,4% БДП а за санацију највећег изворишта болести тј. оштећену животну средину само 0,25%! Хоћемо у Европу са 45 евра издвајања по глави становника за екологију, док је Хрватска при уласку у ЕУ већ издвајала 1540! На сва звона ударамо на важност животне средине а укидамо наменски карактер еко такси и пуштамо их у мутно море опште јавне потрошње! Од 2000 г. претрпели смо 5 милијарди евра штете од последица климатских промена а уводимо акцизе на био енергенте, срозавамо фид-ин тарифу и на прљаве енергенте (угаљ, дрва, мазут...) утучемо сваке године 2 милијарде евра! Хвалимо се отворености према инвеститорима у зелену економију а "разбуцамо" Енерго-зелену која може да нам збрине рак рану српске екологије - анимални отпад и при томе уздигнемо себи секирицу изнад главе са 100 милиона евра запрећене штете коју ова фирма потражује од Србије...! Подугачка је листа заслуга за споменик људској глупости! Вредно смо је низали годинама!

Али има и трунка светлости у тамној ноћи српске еколошке свести! А то је блиска перспектива отварања еколошких радних места у Србији у околностима неизбежног и обилног улагања у животну средину, што је наравно, највише заинтересовало наше ђаке! То се може очекивати, према речима г. Митровића, већ од 2020-21 године, складно наступајућим обавезама за отварање поглавља 27 ЕУ - животна средина!

Но, ипак је овај скуп био промотивног карактера, где из излагања наших локалних презентера нико не би наслутио у Врбасу постојање најпрљавијег водотока у Европи! 

Ђаци су кроз, заиста школски пример поштовања и примене  зеленог законодавства и строгих српских али и европских еколошких стандарда, упознати са достигнућима Карнекса у збрињавању свих врста отпада, која би засенила многе европске компаније!  Са овом фирмом смо до пре 7-8 година жестоко ратовали а сада их истичемо као пример корпоративне одговорности! Прошли смо заједно дугачак пут! Био гас постројење компаније Миротин (Миротин енерго) спашава нас од последица распадања десетине хиљада тона разног органског отпада, продуката индустрије и пољопривреде, а при томе доноси значајне приходе овој узорној компанији! Посебно је важан сегмент прописног збрињавања опасног амбалажног отпада од хемикалија у пп "Сава Ковачевић"! Иако ради под сталним притиском грађана и политичара, скромним финансијским капацитетима и прастаром техником, ЈКП Комуналац уздигао се резултатима изнад већине локала у Србији, који, без санитарне депоније, жонглирају на танкој жици над еколошким и безбедносним колапсом! Контролисани улаз на депонију, видео надзор, прецизна евиденција одлагања смећа, јавно-приватно партнерство у издвајању секундарне сировине... само су неки резултати којима се мало која Општина може похвалити!

Састанак је изнедрио и могућност нове пословне сарадње између стараоца и одржаваоца каналске мреже и Миротин Енерго у прихватању акватичног отпада са канала. Добили смо и предлог иницијативе за враћање амура и тостолобика у наше канале, биљоједа који би смањили бујање флоре на каналима и трошкове њиховог одржавања, што ћемо убрзо и спровести према Покрајинском заводу за заштиту природе! Имамо и добру вољу за сарадњу Карнекса и Витала у достизању еколошких стандарда! Привредна комора Србије ће, по речима г. Митровића, подржати и протежирати сваку реалну иницијативу из нашег локала која има за циљ унапређење капацитета сарадње, техничких капацитета и ниво знања локалних актера о циркуларној економији!

Данас смо још једном осетили потенцијал међусекторске сарадње и узајамни респект учесника Округлог стола. Наша организација ће у наредном периоду наставити са организовањем оваквих и сличних скупова, при чему препознајемо потребу иницирања и организовања пословних форума на тему зелене економије!

Спровођење данашње активности омогућено је реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA). Подршку смо добили и од Министарства за заштиту животне средине и Општине Врбас.

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net