ВЕСТИ - ЕПВ

Округли сто у Врбасу на тему надзора животне средине

ЗАТЕЗАЊЕ ПА МАЛО РЕЛАКСАЦИЈЕ!

Еколошки покрет Врбаса јуче је организовао Округли сто у Врбасу у сали Скупштине Општине на тему "Партнерством до бољег надзора животне средине". Сврха састанка била је непосредна комуникација и покушај бољег разумевања цивилног друштва и државне управе о проблемима из амбијента у циљу њиховог ефикаснијег решавања и избегавања ескалације односа. 

ФОТО АЛБУМ

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ "БАЧКЕ"

ВИДЕО ПРИЛОГ РТВ

Уз благослов председника Општине Врбас, Милана Глушца и његових најужих сарадника, а у шароликом учешћу удружења и активних грађана из Општина Врбас, Бачке Тополе и Оџаци, затим репрезентативне екипе Водне инспекције из Новог Сада на челу са Маријом Новаковић, начелницом, представника локалних инспекција, полиције, јавних предузећа, месних заједнициа и ђачког парламента средње стручне школе "4.јули" у Врбасу, развила се на моменте жучна али контролисана дискусија о ситуацији на терену, личним искуствима, оквирима инспекцијског деловања и потенцијалима новог Закона о инспекцијском надзору. Модератор скупа био је Ратко Ђурђевац.

Еколошки покрет Врбаса има све бољу сарадњу са локалним инспекцјама, које врло брзо реагују на наше пријаве, и уз ангажовање надлежних општинских служби проблеми бивају релативно брзо санирани. Проналажење и кажњавање виновника већ је друга прича, која се сели у правосудне органе и полицију у недостатку мандатног кажњавања.

И поред уредног позива, скупу се нису одазвали, без икаквог образложења, Покрајинска инспекција за животну средину, Прекршајни суд у Врбасу и они који су могли дати највећи допринос теми коју смо обрађивали на Округлом столу - Основно јавно тужилаштво!

Надамо се да ће надлежна министарства правде и животне средине, знати правилно да оцене ово игнорисање наше иницијативе за дијалог у околностима, општег неповерења грађана према државној управи, великим напорима радних група конвента ЕУ за отварање поглавља 23 - правосуђе и 27 - животна средина, да развију управо овај међусекторски дијалог и како би сви заједно дошли до виших стандарда управљања државом и бољег живота грађана.

Ево и неких утисака са Округог стола.

Учесници су сазнали много вредних информација о интерним инспекцијским процедурама у поступању по пријавама аномалија са терена и њиховим обавезама за повратне информације подносиоцу. Врло је важно постојање тзв. обједињеног инспекцијског надзора и координације имеђу различитих инспекција у третирању истих проблема. Грађани не морају знати у чијој је надлежности проблем који их притиска, довољно је позвати дежурну инспекцијску службу у локалу, која је у обавези да препозна надлежност и прослиди проблем коме треба. Онај локал који то није обезбедио - крши Закон!

Грађанима није важно ко ће решити проблем, већ да он нестане! Међутим фреквенција понављања истих проблема у животној средини указује нам на недостатак последице за починиоце. Утисак нам је да је инспекцијама важније да се проблем "санира" од хватања починиоца! То јесте много теже, али изостанак и "позитивних примера" - правоснажно кажњених починиоца, опушта несавесне појединце али и пословне оператере, да понављају недело! 

Овакви појединци и фирме нелојална су конкуренција савесним грађанима и пословним оператерима, који троше свој новац за правилно одлагање отпада и за пречишћавање отпадних вода! Недостатак потпуног надзора над загађивачима животне средине врло директно генерише сиромаштво у Србији!

Инспекције немају увид у епилоге својих пријава органима правосуђа, нити их то изгледа занима. Тиме су ускраћени за информације о карактеру починиоца и превентивном деловању према таквим лицима, што прописује нови Закон о инспекцијском надзору. Сарадња између правосуђа и инспекција изгледа је врло танка!

Једна, по нама, од важних ствари у раду инспекција, је изузетан утицај извршне власти! На жалост, ситуација је иста, ако не и гора од оне у правосуђу, јер, за разлику од судија, инспектори могу бити политички ангажовани, што све заједно утиче на могући селективан однос према починиоцима. Тешко је веровати да починилац, страначки колега, неће добити благовремено упозорење на инспекцијску контролу и да му се неће на неки начин прогледати кроз прсте! Још већи имунитет уверени смо да имају донатори власти и владајућих структура.

Завршну оцену скупа ипак су нам дали ђаци, чланови школског парламента, врло стрпљиво слушајући беседе учесника! - "Процедуре, комуникација, дебате... ми око себе не видимо промене које ће нас задржати у Србији! Морате бити много конкретнији и ефикаснији ако желите неког да оставите иза себе на овом терену!"

Округли сто организован је као део Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA). Техничку подршку дала је Општина Врбас.

Учесници Округлог стола били су:

1. Ученици ђачког парламента ССШ "4. јули" у Врбасу са професором Јеленом Шабановић Недић;

2. Председник Општине Врбас, Милан Глушац;

3. Заменик предсеника Општине Врбас, Миљана Штулић;

4. Члан општинског већа за комунално стамбене послове, Марко Новаковић;

5. Покрајински секретаријат за пољопр. водопр. и шумарство - Водна инспекција;

6. Комунална инспекције;

7. Локална инспекција за живонтну средину;

8. Грађевинска инспекција;

9. ЈКП "Комуналац" Врбас;

10. ЈВП "Воде Војводине";

11. "Бачка" водопривредно предузеће Врбас;

12. Јавна агенција за зоохигијену и пољопривреду Врбас;

13. Одељење за животну средину и енергетску ефикасност Општине Врбас;

14. Месна заједница Савино Село;

15. Месна заједниц Куцура;

16. УГ "Атена" Врбас;

17. УГ "Еколошки покрет Оџака";

18. Полицијска станица Врбас;

19. Еколошки покрет Врбас;

20. Активни грађани из Врбаса, Равног Села, Бачке Тополе и Србобрана;

21. ТВ екипе: ЈКП "Комуналац", ТВ "Бачка", РТ Војводина и РТ Војводина на русинском.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net