ВЕСТИ - ЕПВ

Отворено писмо Ани Брнабић и опет пријаве Витал-у

ДАРА ЈЕ ПРЕШЛА МЕРУ - ЗАТВОРИТЕ ВИТАЛ!

После још једног масовног, "викенд загађења" канала од стране Витал-а, фабрике уља и биљних масти у Врбасу, Еколошки покрет Врбаса обратио се Ани Брнабић, председнику Владе РС за помоћ у решавању овог, изгледа, нерешивог проблема за врбашане! Посебне Захтеве утутили смо и ресорним министрима Браниславу Недимовићу и Горану Тривану, који су предпостављени надлежним инспекцијама. Успут смо поднели још једну Кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву, пријаве водној инспекцији и покрајинској инспекцји за животну средину, све са захтевом да се овој фирми изрекне заштитна мера забране обављања делатности у периоду пет до десет година. 

Иначе, загађење се десило у суботу, 12. aвгуста у поподневним сатима, када смо уочили већ препознатљиву жуто-маслинасту боју од отпадних масноћа и сапунице у Великом бачком каналу, које карактеришу отпадне воде „Витал“-а. Цело каналско огледало у видокругу је било прекривено овом отпадном масом, која је, по нашем ранијем искуству, морала сатима да се испушта из канализационих отвора ове фирме. Нема никакве сумње да је у канал доспело неколико стотина кубика, преко сваке мере, загађене воде!

Препознавајући њихове радње у припремном периоду откупа уљарица, ценимо да је акцидент намерно и по ко зна који пут изазван чишћењем и испирањем посуда, цистерни, цевовода и погонских просторија у „Витал“-у. Основано сумњамо да се при испирању, још увек у овој фирми користи забрањена и канцерогена масна сода, која изузетно подиже здравствени ризик код живља у непосредној близини водотока у који доспева заједно са осталим штетним материјама из отпадних вода „Витал“-а.

Смрад од испарења са канала, био је неподношљив и видно је нарушио комфор грађана Врбаса. Такође основано сумњамо да је у ваздух доспела већа количина токсичиних материја, попут акролеина, која могу да допринесу појави бронхијалних а потом и канцерогених обољења. 

ОТВОРЕНО ПИСМО АНИ БРНАБИЋ

 

Обраћамо се управо Вама, а не само ресорним министрима, инспекцијским службама и тужилаштву, јер сматрамо да величина и "значај" ове фирме“, која послује у оквиру холдинга „Инвеј“ из Земуна, чији је власник Предраг Ранковић Пецони, несумљиво постављају један овакав Захтев у оквире политичке воље. 

„Витал“ је вишедеценијски загађивач Великог бачког канала и један од већих загађивача ваздуха у Војводини. Ових дана истакање сирових отпадних вода „Витал“-а поново је достигло врхунац! Против ове фирме, само у задње четири године, води се или се водило 12 поступака за привредни преступ пред надлежним судом у Сомбору. Наша организација реаговала је на њихове акциденте са стотинак пријава надлежним инспекцијским службама и правосуђу у задњи 13 година нашег постојања. 

Да се ово дешава на Дрини или Морави, сав живи свет у води био би побијен после само једног акцидента (хиљаде кубика најгорег индустријског ђубрета)! Међутим, наш канал је одавно мртав, па то изгледа никога од надлежних више не забрињава! Проблем је што је и врбашана све мање а тешко оболелих све више!

Мишљења смо да се ово више никако не може сматрати нормалном већ ванредном ситуацијом, која захтева примену одлучних мера против фирме и одговорног лица који се деценијама оглушују на апеле јавности, на наложене мере из инспекцијског надзора и на жалост, симболичне васпитно-поправне мере правосуђа!

„Витал“ је последњи индустријски загађивач Великог бачког канала на потезу индустријских зона Црвенка – Кула - Врбас. „Витал“ је сада једина препрека која спречава приступање ремедијацији овог водотока, имајући у виду скори завршетак Централног постројења за пречишћавање отпадних вода Врбаса и Куле.

По приватизацији, власник фирме смањио је број радника са око 1000 на двеста, те сматрамо да је одавно направљен социјални егзодус и да се социјалним моментом одавно више не може толерисати овако дивљачко, вишегодишње понашање према природи и људима! Немојте заборавити да је компанија „Инвеј“ синоним за лош однос према својим запосленима! Њихово седиште није у Врбасу тако да ни таксу за истицање фирме не плаћају локалу. – Што се нас, Врбашана тиче – чиста штеточина!

Здравствене последице оваквог некажњеног, против правног понашања, поразне су за сваку државу која има амбицију себе да назове цивилизацијском творевином уређеног друштва. Врбас и Србобран налазе се на пијадесталу инциденце кардиоваскуларних и неколико врста канцерогених обољења у Србији! 

Будите храбри – помозите нам!

Од момента пријема овог Дописа, одговорност за здравље и животе наших суграђана преносимо и на ВАС!

На располагању смо Вам за даљи разговор, надамо се не задуго!

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net