ВЕСТИ - ЕПВ

Тематска седница зелене посланичке групе у Новом Саду

ЗЕЛЕНИ ДИНАР ИЗГУБИО БОЈУ!

Данас смо учествовали на Тематској седници Зелене парламентарне групе "Представљање циркуларне економије у Србији - Предности транзиције на новом економском моделу", која је одржана у Новом Саду у Скупштини АПВ. Учеснике скупа поздравили су Иштван Пастор, председник Скупштине АПВ и Андреа Орицио, Шеф мисије ОЕБС у Србији.

ЈОШ СЛИКА СА СКУПА!

 

Екипа Привредне коморе Србије на челу са Синишом Митровићем и Екипа Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Сектора за отпад на челу са Радмилом Шеровић, подржане примерима добре праксе из Лафаржа и Технолошко-металушког факултета у Београду, упознали су присутне са концептом циркуларне економије, предностима које проистичу из увођења чистог начина производње, одржавања и промета производа, мерама подршке које треба очекивати од државе и међународних институција, као и са предусловима за развој привреде и отварање нових радних места. Такође смо сазнали законске новине из области управљања отпадом и обавезама које произилазе из нове законске регулативе.

Ово је је био још један скуп на којем смо чули велики број квалитетних решења за проблематику животне средине и несумњив труд ресорног министарства да направи поштена и изводљива правила за све актере у овој области. Мисија ОЕБС још једном се потрудила да нас сакупи на једном месту, у жељи да "још мало озеленимо"! Г. Пастор у уводном обраћању искрено је признао да о овој тематици баш и не зна превише, као и, како рече, већина његових колега, али му то ипак није био довољан разлог да остане на врло квалитетној едукацији еминентних стучњака!

Наши утисци са овог, ценимо, квалитетног скупа, требало би додатно да буду обојени оптимизмом свеже ратификованог Париског климатског споразума! 

Па, зашто смо онда још увек "кисели"?! Ваљда зато што то не би била прва међународна обавеза која би се прекршила, избегла, искарикирала... од Владе РС. Надамо се да неће баш тако брутално као Уговор о енергетској заједници Југоисточне Европе и црноморски регион! Предуго је еколошки сектор служио за попуњавање разних буџетских рупа да би се одједном рупе оставиле да зјапе, онако ружне и рањиве!

Стога се бојимо да ће се позитиван ехо са овог догађаја брзо изгубити међу зидовима скупштинског здања, као и са стотина претходних еколошких скупова на којима смо учествовали или смо за њих само чули, и да ће то само бити улудо потрошени ресурси наших и европских пореских обвезника. И зашто још!?

Наиме, за реализацију свих тих идеја, иницијатива, правила, стратегија, прописа... несумњиво су потребна средства, која ће их оживети и тиме донети бољитак људима и природи. Већина тих неопходних десетина милијарди евра требало би да дође из европских фондова, али из, сада већ поприлично, истраумиране Европе мигрантском кризом! Колико је дакле, дугорочно исправно поуздати се у та обећана средства? 

Али, хајде да се окренемо унутрашњим капацитетима! Међутим, којим? Зеленом динару? Зелени динар (разне еколошке таксе) је, на жалост "скроз изгубио боју" још пре две године! "А бледио је годинама уназад"! Како сад то, запитаћете се?! 

По студиозном истраживању Еколошког центра Станиште из Вршца, организације специјализоване за еколошке финансијске токове, закључно са 2015. годином 6,5 милијарди динара ненаменски су потрошиле локалне самоуправе у Србији. А како је трошен онај већи део зеленог динара који остаје у Министарству финансија (60%), остављамо да провере истраживачки новинари!

Да се то дешава у пословном свету, назвало би се проневером или криминалном радњом! Међутим, како казнити ~170 локалних самоуправа (председнике општина и шефове буџетских служби) за то недело? И ко би то урадио, правосуђе!? И како онда испеглати проблем? 

Еурека! Узвикнуо је неко у, предпостављамо, Министарству финансија - "Ненаменско легализовати". Речено - учињено! Изменама Закона о Буџетском систему РС ("Сл. гласник РС", бр. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013 - испр., 108/2013, 142/2014, 68/2015 - др. закон, 103/2015 i 99/2016), еколошке таксе изгубила је наменски карактер! Сада се "зелениши" могу сасвим легално потрошити за, рецимо, плате службеника, репрезентацију, изборну кампању... 

Скандалозно и чини нам се противуставно! Јер, таксе и накнаде су наменске и морају се вратити на извор а порези имају ширу намену! 

Поменули смо и правосуђе, судове и тужилаштва! Ми их често помињемо, јер нису део решења већ проблема! Код њих још дуго нећемо пронаћи правду за уништену природу, ошамућене, загушене и потроване грађане! Па, зашто онда штанцамо онолике еколошке прописе када милионе непослушних остављамо без последица!? Када их прва Држава јасно не види!? Ваљда због транспозиције ЕУ прописа! Да ли је то транспозиција сама себи сврха или је то бољи и заштићен животни амбијент?! 

А где је потпуно незаинтересовано здравство... Другом приликом ћемо о њему!

Уфф, заборависмо од чега смо кренули, а да... Циркуларна економиија, живот без смећа! - На планети "Шведска", можда, или оној другој "Данска"... Чудна имена дају планетама! 

Учешће на овом скупу омогућено је реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA). 

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net