ВЕСТИ - ЕПВ

У Врбасу обележен светски Дан животне средине

ПОМИСЛИМО ГЛАСНО НА ЖИВОТНИ АМБИЈЕНТ!

Волонтери Еколошког покрета Врбаса обележили су светски Дан заштите животне средине, анкетирањем грађана у центру Врбаса. Већина волонтера на данашњој акцији су наши гимназијалци из управо завршене еко школице и мањим делом ученици средње медицинске школе "Козма и Дамјан". Волонтери су делили промотивни материјал, разговарали са грађанима и испитивали њихово мишљење о локалним еколошким проблемима, те њихову заинтересованост за давањем личног оприноса и постојање свести о потреби активног учешћа у животу заједнице.

ЈОШ ФОТКИ СА АНКЕТЕ!

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКЕ

 

Од седамдесетак испитаника, десетак се обраћало Општини или некој општинској инспекцији за разне комуналне и понеки еколошки проблем, попут избацивања разног отпада, сумњиве сече дрвећа, чупања цвећа, дима из Витал-а, "мина од кучића", пљувања по улици ... Већина је ипак пролазила поред тих и сличних проблема, само се мрштећи, без идеје и воље да се неком обрати за помоћ и интервенцију!

Грађани углавном виде канал као највећи еколошки проблем у граду, потом пијаћу воду, загађење ваздуха димом (посебно из Витал-а), па полен амброзије, одлагање смећа и отпадне воде. Први и последњи оцењени проблем су канал и отпадне воде, што нам указује на површност размишљања људи у нашој малој замци раздвајања истог проблема.

Свакако немамо репрезентативан узорак да би смо дали неко генерално мишљење о безвољности и апатији врбашана, али нам ово није прва анкета, која ипак то расположење потврђује. Како год, мислимо да смо по лепом дану, уз младе волонтере, музику и здраве грицке, поправили многима расположење, што је ваљда довољно, до сутра, када је нови дан и нови изазови!

Данашња акција део је Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA). Активност је подржана и од компаније Суноко.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net