ВЕСТИ - ЕПВ

Комбинована радионица са осмацима о.ш. "Петефи бригада" у Кули

ХРАНА С НОГУ А РАД СЕДЕЋИ!

Без добрих навика у одржавању свог физичког и менталног стања, тешко је дати искрену подршку бољем стању животног амбијента.

Еколошки покрет Врбаса данас је, у сарадњи са спортским удружењем "Еуридика" извео комбиновану радионицу са "осмацима" и њиховим наставницима, на тему здравих стилова живота у основној школи "Петефи бригада" у Кули. Радионицу о здравој исхрани деце и важности физичке активности спровели смо уз разумевање руководства школе и посебну подршку Тање Таталовић, наставника немачког језика. Део данашњег дружења посветили смо промоцији и демонстрацији фитнес вежбања. Група ученица у увертири нашег дружења, приказале су учесницима свој мултимедијални рад на тему спортске понуде у локалу , уз основна објашњења о свакој појединачкој активности!

ФОТОГРАФИЈЕ СА РАДИОНИЦЕ

Модеран, брзи живот, непрекидна трка с временом, претрпаност информацијама, живот препун помагала, медијског блештавила, виртуелне стварности... одвлачи нам памет од себе самих, од природе, коју све више одбацујемо из себе и од себе. Колико све то доприноси нашој срећи и здравственом стању? 

Крећемо се седећи, радимо седећи, а једемо ходајући!

Оброци су нам постали пауза између две серије, две радне обавезе, великог или чак малог одмора у школи. Једемо механички, не мислећи о храни, узимамо инстант, прерађену, зачињену, полусварену... Ако се и покренемо физички да потрошимо нешто од унесеног, то је углавном због других! "Санација масних каишева" пред море и базен, "треће полувреме", уз ладно пивце, "кад може она, што не бих и ја", ... И како то већ бива, "крај сустигне почетак". Следећи почетак обично наступи уз извештај лекара специјалисте!

Било би можда најискреније рећи деци - будите све оно што ми матори нисмо!

Но, данашњи предавачи имали су заједно готово 70 година спорта и здравог живота, па у својој лудости уопште не респектују океан лењости и апатије којим смо оружени. И бејасмо награђени дечијом пажњом, а и одвежбасмо мало заједно! И ту се опет мало затекосмо!

Имају ли ова наша деца физичко васпитање? У мини анкети многи се изјаснише да, као тренирају по нешто, те фудбал, кошарку, карате, па одбојку... међутим, "мишићи ко' жваке", "еластичност цепанице", скраћена задња ложа, проблеми са леђима већ изражени, гојазност опасно прети...

Мало су прерано кренули да личе на своје "маторе"! А шта ће бити за 10-15 година?!

Где је место државе у свему томе? Поглед одоздо нам јасно открива да неко штанца абоненте здравственог система! Како систем поставити да производи функционалне и активне чланове заједнице? Одавде нам се чини - наглавачке! Систем вредности је тотално поремећен! Он удара и повлађује човековим слабостима. Традиционалне и истинтске вредности, попут, здраве исхране, редовне, контролисане и стручне физичке активности, волонтеризам и допринос заједници... су или опциони, или препуштени ентузијазму појединаца из цивилног сектора...

Данашња радионица омогућена је реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

 

 

 

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net