ВЕСТИ - ЕПВ

Панел дискусија у Медија центру у Новом Саду

ПОГЛАВЉЕ 27 - НЕПРЕМОСТИВИ ЗИД ИСПРЕД ЕУ?

Данас смо у Новом Саду, у Медија центру Независног друштва новинара Војводине учествовали на панел дискусији на тему: "Шта представља Поглавље 27 и зашто је важно?". Уводничари су били Јована Драгић, секретар Коалиције 27, др Слободан Пузовић, помоћник директора Покрајинског завода за заштиту природе, Драгана Ратковић, уредница емисије "Под стакленим звоном" Радио Нови Сад и Милисав Пајевић, новинар и уредник Магазина "ЕКОлист". мoдератор је била Маја Павлица, председница Удружења новинара "Еко вест". Панел дискусију организовали су Удружење новинара Еко вест и еколошки магазин Еко лист!

ФОТО ГАЛЕРИЈА СА СКУПА - Аутор фотографија: Милош Ћирковић

По завршетку уводних излагања, којима су представљене активности Коалиције 27, чланова удружења "Еко вест" и посебан осврт др Слободана Пузовића на искуства у преговарачкој групи са ЕУ, за отварање поглавља 27 - животна средина, развила се дискусија, из које износимо неке наше, али и заједничке утиске..

Десет 'ипо милиарди евра колико, по проценама "упућених стручњака" кошта затварање овог поглавља, изгледа да годинама служи управљачким структурама у Србији само за одвраћање од било каквих позитивних помака у овој области. "Немамо ми те паре, а Европа никако да одреши кесу"!

"Помози себи, па ће ти се помоћи"! То изгледа никако да схвате "наши политичари"!

У Србији се сваке године убере од еколошких такси између 7 и 8 милијарди динара. То је, рећи ћете, ситница наспрам 10 милијарди потребних евра! Већи је проблем што се мали део тог новца наменски троши, што су токови "зеленог динара" непознати и не транспарентни и што су у потпуности централизовани! Локални приоритети процењују се у Београду, "где је изгледа и сва памет ове државе"! Локалне самоуправе су готово потпуно "дефискализоване" и тиме деградиране, те полако губе смисао свог постојања. Трансфери се очекују "ко озебло сунце", а ако нисте исте боје по вертикали, осуђени сте на пуко вегетирање!

Готово да не постоји или је симболична међусекторска сарадња сродних области попут енергетике, водопривреде, пољопривреде, туризма..., где се налазе много већа додатна средства за решавање сродних и преклапајућих проблема и уз чију помоћ би се много конкретније примакли захтеваним европским стандардима у области животне средине. Свак' за себе а сви за "цара", у овом случају Министарство финансија, одакле се врши распоређивање новца по приоритетима које они одреде! Дакле, "животна средина нам се филтрира у републичкокм Трезору, како би озеленила"! И то како у Београду тако и у Србобрану, Сврљигу, Коцељеву...

Присутност и "неговање" монопола, посебно у енергетици (ЕПС, НИС - Гаспромњефт...), сваке године исисава или ускраћује државној каси милионе евра, који би се могли употребити и за пројекте заштите животне средине. Овим се највише губи кредибилитет код међународне заједнице - због непоштовања већ потписаних споразума о равноправној утакмици свих трижишних актера! "Двадесет седмица" се неће отворити ако се "не укроте монополи"!

Затим, постоји изузетна неусклађеност кровних закона (Закона о планирању и изградњи, Закон о процени утицаја...), па онда и нижих прописа, који отежавају или у потпуности спутавају њихову примену. Армија државних чиновника (посебно инспекција), у таквим околностима "трчи око свог репа", без икакве шансе да оправдају своје плате! Хиљаде бесмислених и стерилних извештаја које свакодневно штанцају, треба ваљда да створи привид важности њиховог рада, без готово икаквог учинка на терену!

...

Овако би могли до сутра! Па би ипак да мало скратимо и закључимо! 

Да би се створили реални услови за прилазак европским стандардима у области животне средине, морају се "претумбати токови новца у овој држави"! Направити такве корените и свакако системске промене, које ће избалансирати интересе милиона малих обесправљених, осиромашених и "загађених" пореских обвезника (са својим породицама) и не баш малог слоја привилегованих субјеката из пословног и јавног сектора (са наравно, својим породицама)! Пошто тај привилеговани слој друштва данас управља новцем и има мандат свих важних одлука, немамо идеју како би се то могло скоро десити!

Долазак и наше учешће на овом партнерском скупу подржано је Пројектом "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

 

 

 

 

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net