ВЕСТИ - ЕПВ

Захтев Водама Војводине за Дозволу

МЕЂУНАРОДНИ ВОЛОНТЕРСКИ КАМП И ЕКО-ВИЗИТОР ЦЕНТАР

Еколошки покрет Врбаса упутио је Захтев Водама Војводине за издавање Дозволе за санацију и реконструкцију руинираног објекта на левој обали канала, крај преводнице у Куцури. Реконструкција би се извела уз помоћ донатора, у рустичном стилу, а у сврху његовог оспособљавања за потребе будућег еко-визитор центра и централног објекта Међународног волонтерског кампа.

 

Волонтери из кампа одржавали би целу обалу канала која належе на село и тиме помогли старатељу достизање туристичких стандарда изгледа и опремљености акваторије, са којима је данас мало ко задовољан. 

Уз Захтев, приложена је и идејна скица - решење реконструисаног објекта. Позитивне сигнале добили смо већ од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Општине Врбас и Месне заједнице Куцура, који су нас, поред мноштва других партнера, ове године подржали у реализацији пројекта "Путевима панонских морнара"!

Да подсетимо јавност, циљ и сврха пројекта била је афирмација и промоција развоја наутичког туризма на каналима Војводине, изградња бициклистичких стаза дуж обала канала, привлачење људи на воду, боље одржавање канала и водног земљишта уз предпоставке стварања нове вредности развојем наутике и њених пратећих делатности.

У оквиру радног дела активности, који се одвијао у Куцури, очистили смо део обале канала од трске, прокрчили смо и прочистили запуштену шумицу изнад бента, изградили смо 15,3 м дужине дрвено привезиште за чамце са приступним степеништем и алкама за привезе, обновили смо излетиште на бенту крај преводнице постављањем шест мозаик-бетонских пикник столова, две инфо табле, поставили смо бандеру са лед расветом над целим простором. Додатно смо озеленили цео простор са садницама пауловније и црног бора.

Реализацијом пројекта, успели смо да анимирамо и увежемо целу локалну заједницу у идеји развоја општег добра. Несумњиво смо стекли велико поверење локалног живља, такође и пословних оператера и ситних предузетника, који су изразили интерес за даљом подршком и учешћем у нашим активностима.

Иначе, руинирани објекат којег желимо да обновимо, имао је Дозволу и до пре неколико година, био је у власништву риболовачког удружења "Смуђ" из Куцуре, када је под непознатим околностима изгорео. Као такав, постао је право ругло на најатрактивнијем месту у селу и велика претња за безбедност деце и омладине, која се у летњем периоду масовно окупљају и забављају око њега. Невероватно је да годинама та ситуација никоме није засметала. Нарочито мислимо на Воде Војводине, на чијем земљишту је објекат подигнут. 

Надамо се позитивној Одлуци старатеља, како би и у следећој години наставили у истом ритму ка лепшем амбијенту. 

 

 

 

 

 

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net