ВЕСТИ - ЕПВ

Округли сто у Новом Саду о проблемима вода

БЕКСТВО ОД ПРОБЛЕМА СА ВОДАМА!

У петак, 25.11. учествовали смо у раду Округлог стола у Новом Саду на тему "Квалитета вода у Војводини и проблеми". Учесници су били представници цивилних организација, инспекцијских служби, пословних субјеката, представници неколико локалних самоуправа, гости из Хрватске. Уводничари су били проф. др. Драгољуб Тодић, институт за међународну политику, Београд, на тему: "Препоруке за процес приступања ЕУ у области вода"; проф. Дејан Крчмар, ПМФ Нови Сад, "Приказ стања квалитета вода и седимента у последњих 10 г. у Војводини"; и Ратко Ђурђевац, "Тренутни проблеми у пракси".

ФОТО ГАЛЕРИЈА СА ОКРУГЛОГ СТОЛА

Прилику смо искористили да истакнемо локалне проблеме као пример лошег старања, отежане примене, па чак и не примењивости прописа у области заштите вода.

У живој дискусији сазнали смо мноштво драгоцених информација из углова широке палете различитих учесника са заједничким обележјем: незадовољства тренутним стањем и оценом, поред осталог, недовољне заинтересованости надлежних институција да учине позитивне помаке у овој бременитој области; једнаке незаинтересованости медија да проблеме из животне средине претпоставе дневно политичким и сензациолистичким, нехомогеним цивилним сектором и симболичним бројем НВО и појединаца који се баве истинском заштитом а не само едукацијом и промоцијом заштите животне средине.

Сажимање јавних прихода и одлука о њиховом распоређивању, како стратешких тако и свих важнијих локалних, на узак број доносиоца у врху државне власти, утиче на њихову недоступност и непромењивост, а у одсуству шире јавне расправе - површност... и као последицу њихову краткорочност и неефикасност. Овако успостављени систем не доноси нити може донети позитивне промене и ово је посебно видљиво на примеру водних накнада и очигледног колапса водне делатности у Србији. Ситуација на терену то несумњиво потврђује.

Сада већ свима упада у очи и тотално изузимање, незаинтересовасност и искљученост Здравства из послова утврђивања последица по здравље људи из загађеног амбијента. Без израде студија која ће се бавити овом проблематиком, и које би се примениле у доказним судстим поступцима, немогуће је учинити озбиљнију претњу крупним загађивачима животне средине, како из пословног. тако и из јавног сектора.

Округли сто је организовао ЦЕКОР - центар за екологију и одрживи развој, уз подршку Инжењера за заштиту животне средине а у оквиру пројекта ЕТНАР - Заговарање одрживе енергетике и управљања природним ресурсима у земљама Западног Балкана и Турске.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net