ВЕСТИ - ЕПВ

Кандидатура за Црни лист 2012

ВИТАЛ - ШАМПИОН ЗАГАЂЕЊА

На расписани оглас Покрета горана Војводине и еколошког магазина "Чекајући ветар" Радио Београда II програм, Еколошки покрет Врбаса кандидовао је фабрику уља и биљних масти "Витал" за Црни лист, неславни епитет загађивача године у Србији.

Ево и образложења за нашег кандитата.

 

Од приватизације Витала, 2005. године, ништа није учињено да се смање штетне емисије које угрожавају природу и здравље људи. Под штетним емисијама подразумевамо загађивање Великог бачког канала њиховим отпадним водама и загађивање ваздуха из њихове енергане.

Витал послује у саставу корпорације Инвеј из Земуна, има масовну продукцију прехрамбених производа, која се креће и до 60.000 тона на годишњем нивоу.

По доступним јавним саопштењима руководства Инвеја, све њихове „фабрике су напредовале, на тржишту се појавио далеко већи број нових производа и профит је увећан...” (http://www.kurir-info.rs/u-inveju-raste-proizvodnja-clanak-134548). Али по коју цену?!

У Виталу од преузимања 2005. године, није урађена ни једна значајнија инвестиција. Четири петине радника је отпуштено а међу њима су и они који су радили у постројењу за пречишћавање отпадних вода. Постројење је затворено и већ две године ова фабрика без икаквог третмана испушта своје отпадне воде у Велики бачки канал – преко 150.000 тона годишње.

При оптималном капацитету прераде отпадних вода, трошкови овог постројења износили су око 250.000 евра годишње и управо толико је и остварена уштеда на еколошким трошковима његовим затварањем. Ако овим новцима придодамо уштеде на платама отпуштених радника и доступне извештаје ревизора о пословњу Витала (http://www.mvi.rs/new/files/prospekti/prospekt%20vital.pdf) то је изгледа и сва њихова добит, што је и најсмешније она је и знатно мања!? И Србија има свој "крвави дијамант"!

Еколошке штете Витал чини и радом своје енергане. 

Неусловни горионици, непостојање мултициклона за одстрањивање крупних нечистоћа, система за одсумпоравање штетних гасова и коришћење сунцокретове (небрикетиране ) љуске као енергента са великим количинама прашине, права су ноћна мора за грађане Врбаса. 

Црни облаци дима са крупном и масном чађи, годинама прекривају врбашане смањујући им квалитет живота и угрожавајући им здравље. Витал је и опасан вулкан у панонској равници!

Све претходно указује на вишегодишње штетно понашање овог привредног субјекта, ван свих законских и моралних норми, на недостатак слуха и осећаја према природном амбијенту у коме послује и здрављу људи које угрожава. 

Стога Црни лист је Витал без икакве сумње заслужио и нажалост, много више од тога.

 

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net