ВЕСТИ - ЕПВ

Кампања у Сјеници

ФОКУС ГРУПА У СЈЕНИЦИ

У среду, 25. априла у оквиру ОЕБС пројекта „Локална еколошка сигурност“ организовали смо састанак Фокус групе у Сјеници. Организацију састанка помогла је Општина Сјенице, Канцеларија за младе у Сјеници и ЈКП „Врела“ из Сјенице.

 

ВИДЕО СНИМАК СА САСТАНКА

ВИДЕО ПРИЛОГ РТВ НОВИ ПАЗАР

ФОТО-ГАЛЕРИЈА

 Састанку су узели учешће представници сва три сектора друштва. На крају овог Извештаја дата је листа организација учесница.

У припреми састанка од стране волонтера Канцерларије за младе анкетирано је око 200 грађана на тему стања животне средине, урбане културе грађана и поверења у државне институције у овој области. 

ЈКП „Врела“ из Сјенице поставила је амбијенталну таблу у центру града са пригодном еколошком поруком. 

Прелиминарна истраживања локалног амбијента, резултати анкете, квалитетна дискусија учесника фокус групе, те мноштво нових спознаја, изнедрили су закључке, који би могли да постану смернице одговорним институцијама али и организованом цивилном сектору за преиспитивање и одређивање приоритета у свом раду.

Ево најважнијих закључака али и наших запажања:

- Општина је донела локални план економског развоја и оформила LED одељење које ће координирати реализацијом овог плана. Локални еколошки акциони план није урађен али се врше припреме за његову израду.

- У овој Општини осећа се недостатак и изузетна потреба што хитније израде Стратегије туристичког развоја, чија реализација ће бити вероватно најважнија полуга развоја, део борбе против сиромаштва, али и заштита непроцењивих природних вредности на њеној територији..

- Сјеница је приступила регионалном плану одлагања отпада и потписала међуопштински споразум о регионалној депонији и изградњи трансфер станице за комунални отпад. Такође се разматра могућност прикупљања секундарних сировина што отвара могућност сарадње са заинтересованим пословним оператерима и цивилним сектором.

- Рекултивација и затварање постојећег сметлишта има се у плану али постоје одређене недоумице око степена хитности овог важног посла. Не постоје сметње за паралелно решавање овог проблема  у делу израде пројектне документације и реализацији регионалног плана одлагања отпада.  

- Очигледана је потреба већег ангажовања Општинског руководства на изради пројекта изградње постројења за прераду фекалних вода у самој Сјеници, док због раштрканости сеоских домаћинстава, готово је немогуће направити централизован општински систем прихватања  фекалних вода.

- Постоји велика потреба за спровођењем кампања подизања урбане културе становника у околностима постојања велике амбиције за развој туризма.

- У дугом зимском периоду постоји велики проблем са аеро загађењем из кућних пећи и одлагањем великих количина пепела које праве проблем јавно комуналном предузећу при његовом прикупљању (чести пожари и уништавање посуда за смеће). Проблем се може решити едукацијом становништва - како се врућ пепео не би сипао директно у комуналне посуде. Такође, уз одређену припрему, пепео се може искористити као грађевински материјал.

- Још увек не постоје значајни капацитети за развој руралног и сеоског туризма и поред изузетних потенцијала. 

- Као и у већини других општина, грађани генерално нису упознати са својим правима у области заштите животне средине и нису довољно заинтересовани да та своја права остваре легалним процедурама. Стога, постоји потреба њихове едукације и анимације за веће коришћење општинских служби у сврху њиховог информисања. Приметан је и недостатак услужног центра при општинској управи и Call центра за дојаву проблема.

- Неповерење у правосудни систем одбија грађане од подношења пријава против узурпатора земљишта и простора у заштићеним зонама.

- Цивилни сектор у овој Општини није довољно развијен и чланови неколико удружења грађана нису довољно упућени у легалне процедуре којима могу остварити своја права, што упућује на  потребу њихове даље едукације. Међутим, присутност и познавање ситуације на терену, те њихова заинтересованост за решавање проблема, важни су показатељи локалној управи куда треба усмерити своје приоритете и где ће добити корисног партнера. Ово се нарочито односи на планинарско спортско друштво „Змајевац“.

- Готово цела Општина Сјеница је под системом државне заштите Завода за заштиту природе.  Ово омогућава појачани надзор над бесправном експлоатацијом природних добара и несавесним односом према њима. Међутим, одсуство сарадње и консултација старатеља са локалним актерима, донео је проблеме становништву овог руралног краја, са великим туристичким потенцијалима и амбицијама. Наиме, изузетно строге процедуре одвраћају потенцијалне инвеститоре и локалну управу за улагање у туристичку инфраструктуру, што смањује доступност атрактивних дестинација туристима и спутава развој туризма.

- С друге стране постоје чудне одлуке надлежних старатеља о преносу старатељства локалног добра на субјекте изван локала (Сјеничко језеро – преко 90% је у Општини Сјеница а газдује се њиме из Нове Вароши). 

- Постоји значајан притисак спољних субјеката за коришћење пољопривредног земљишта у сврху узгоја кромпира, а који нелегалним путевима и долазе до њега, где кроз коришћење хемијских заштитних средстава угрожавају изузетно осетљиву еколошку нишу овог краја (земљиште, пчеле, овце, лековито биље...)

- Значајан потенцијал у великој групи младих људи организованих у Канцеларији за младе омогућава локалној самоуправи да направи квалитетан пројектни тим за привлачење додатних средстава и решавање нагомиланих проблема, као и стварање волонтерског центра са простором за широку анимацију грађана и масовнијем давању личног доприноса очувању животног амбијента. 

Листа организација са представницима на састанку:

Општина Сјеница (заменик председника, одељење ЛЕД, инспекција за заштиту животне средине, комунална инспекција), Туристичка организација Сјенице, ЈКП „Врела“ Сјеница, Дом здравља сјеница, ЈП „Дирекција за изградњу“, Канцеларија за младе Сјеница, Планинарско спортско друштво „Змајевац“ Сјеница, УГ „Санџачки ћилим“. 

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net