ВЕСТИ - ЕПВ

Сарадња са Новим Пазаром

ЖИВОТНА СРЕДИНА У ФОКУСУ

У уторак, 24. априла у оквиру ОЕБС пројекта „Локална еколошка сигурност“ организовали смо састанак фокус групе у Новом Пазару. Организацију састанка помогла је Градска управа Новог Пазара, Канцеларија за младе у Новом Пазару, ЈКП „Чистоћа“ из Новог Пазара и регионална РТВ Нови Пазар.

Састанку су активно учествовали представници сва три сектора друштва. На крају овог Извештаја дата је листа организација учесница.

POGLEDAJTE TV PRILOG REGIONALNE RTV NOVI PAZAR SA OVOG SKUPA

ФОТО ГАЛЕРИЈА ИЗ НОВОГ ПАЗАРА

 

У припреми састанка од стране волонтера Канцерларије за младе анкетирано је око 200 грађана на тему стања животне средине, урбане културе грађана и поверења у државне институције у овој области. ЈКП „Чистоћа“ из Новог Пазара поставила је амбијенталну таблу у центру града са пригодном еколошком поруком. Такође је спроведена и ТВ анкета од стране регионалне РТВ Нови Пазар на пројектну тему.

Прелиминарна истраживања локалног амбијента, резултати анкета, квалитетна дискусија учесника фокус групе, те мноштво нових спознаја, изнедрили су закључке који би могли да постану смернице одговорним институцијама али и организованом цивилном сектору за преиспитивање и одређивање приоритета у свом раду.

Ево најважнијих закључака али и наших запажања:

- Велика концетрација становништва и индустријских погона, без адекватних пречистача врши огроман притисак на природу ове регије.

- Грађани генерално нису упознати са својим правима у области заштите животне средине и нису довољно заинтересовани да та своја права остваре легалним процедурама.

- Низак ниво урбане културе грађана Новог Пазара, изискује потребу континуиране едукације, подизања знања и свести о постојању и решивости проблема из амбијента који их окружује.

- Локална управа је свесна краткорочности и слабе одрживости одлука које би донела без учешћа оних на које се те одлуке односе, те је у потпуности отворена за сарадњу са цивилним сектором. Међутим, због инертности грађана она мора показати иницијативу и кроз јавне кампање заговарања, привући њихову пажњу за ову тематику. Ово подразумева и да се постојећи подаци о стању животне средине учине доступнијим грађанима.

- Постоји одређено неповерење грађана према инспекцијским службама, које би морале одлучније да примењују Закон на терену и посебно у делу провере поступања по издатим решењима. Нарочито неповерење је исказано према правосуђу, које готово да нема искуства у процесуирању еколошких пријава. Без довољног броја правоснажних пресуда, које ће бити изнад законског минимума, грађани ће остати при мишљењу да им је правда у овој области недоступна.

- Градска управа у сарадњи са регионалним институцијама, покренула је низ пројеката који би морали у будућем периоду да донесу бољитак на овом пољу: израда Локалног еколошког акционог плана, Пројекат регионалног одлагања отпада и рекултивације градске депоније, израда пројекта за Централно постројење за пречишћавање отпадних вода и проширење канализационе мреже, изградња рециклажног дворишта..., стога постоји потреба притиска еколошких организација на локалну управу и сталног мониторинга на поштовању динамике реализације ових одлука.

- Локалне политичке структуре морале би активније да лобирају за своје пројекте у ресорним министарствима и другим високим државним институцијама. У времену економске оскудице и великог притиска на буџетска средства, неопходна је јака политичка подршка квалитетним локалним пројектним решењима.

- У оквиру локалне управе морао би се оформити квалитетан пројектни тим који би прихватио и чланове из цивилног сектора за аплицирање на европским конкурсима, и који би био довољно способан да одговори изазовима захтевних европских процедура.

- У Новом Пазару постоји изузетан пројектни потенцијал у невладиним и организацијама које се баве младима.

- Мора се извршити подршка пословном сектор у проналажењу додатних финансијских средстава за решавање проблема њихових отпадних вода.

- Локална управа мора остварити своју законску обавезу организовања мониторинга над квалитетом животне средине, посебно у сегменту заштите површинских и пијаћих вода и квалитета ваздуха.

- Не постоји довољна сарадња Одсека за заштиту животне средине и локалних здравствених установа у утврђивању последица загађења из амбијента на здравље људи.

У завршном делу састанка и пригодном коктелу договорено је мноштво сусрета чланова фокус групе а све у потреби наставка сарадње и давања личног доприноса заједничким тежњама за поправљање стања животног амбијента.

Листа организација учесника фокус групе:

Градска управа (Градско веће, инспекција за ЗЖС, одељење за ЗЖС); ОЕБС; Министарство животне средине; Министарство здравља; Канцеларија за младе, Нови Пазар; Основно јавно тужилаштво; Прекршајни суд, ЈКП „Градска чистоћа“, Нови Пазар, ЈКП „Градска топлана“, Нови Пазар; Еколошки шумарски центар – Sylva, СПДА – „Geologic”, Чачак; УСР „Водени свет“ Нови Пазар; ДОО „Микан-Брос“, Нови Пазар; Центар за децу и омалдину „Дуга“, Нови Пазар; НВО „Светионик“, Нови Пазар.

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net